Afgelopen weken was ik in Zimbabwe, beelden inkopen, projecten bekijken, maar vooral ben ik op bezoek gegaan bij onze kunstenaars, om te kijken wat we aan hun slechte situatie kunnen doen. Mede doordat er geen klanten komen naar Zimbabwe, worden er steeds minder beelden gemaakt. Een groot gedeelte van de kunstenaars, werken voor de Chinezen, zowel in de landbouw, als in de vele mijnen, voor ca 10 dollar per dag. Het is een vicieuze cirkel, waar ik met mijn Europese en behaaglijke situatie makkelijk over kan oordelen.  Niet doen! beelden maken! In Tengenenge zijn ze er het slechtst aan toe, omdat ze ver van de bewoonde wereld gesitueerd zijn. Ik heb samen met de kunstenaars en hun families ( ca. 100 volwassenen en ca. 300 kinderen) gekookt, en gegeten, om in de hoop, dat ze me eerlijk over hun bestaan zouden vertellen. Ze hebben gebrek aan alles, eten, medicijnen, kleding, schoolschriften, pennen enz. enz.
We gaan als eerste hun gezondheid aanpakken, en als ik in februari ga, gaan we een eerste hulppost opzetten. Ze gaan namelijk nog steeds dood aan Malaria en Difterie, ongelofelijk overal zijn medicijnen in overvloed, maar tot in Tengenenge komen ze niet! Ik vertrek 22 februari naar Zimabwe, en vanaf 6 maart komt er een regisseur/cameraman Marijn Poels me na, samen gaan we de situatie en onze projecten vastleggen en die worden uitgezonden in mei 2015. Iedereen vraagt wat hij voor me kan doen, mocht u iets willen doen, voor nu ben ik op zoek naar vooral zomerkinderschoenen, in alle maten, voor een klein kinderweeshuis en voor de kinderen van Tengenenge.
Ik mag 2x 23 kilo meenemen in het vliegtuig, en er komen nog 3 mensen naar Zimbabwe die elk een koffer van 23 kilo voor me mee willen nemen.