De dochter was koffie met vlaai komen drinken, en vertelde haar ouders, dat plekje is echt iets voor jullie. De vader die nieuwsgierig werd, dacht ik ga alvast eens op de website kijken.

Hij schurfte van de ene naar de andere pagina, tot hij terecht kwam op de pagina met beelden te koop. Het allerlaatste beeld liet hem niet meer los, hij werd er zelfs emotioneel van. Na een onrustige nacht, (het beeld bleef in zijn hoofd ronddraaien) ging de computer weer aan en ging hij de kunstenaar googelen. Er was veel over de kunstenaar te vinden, en voor zijn gevoel moest hij er alles over lezen wat er maar te vinden was. Zijn vrouw vroeg of alles nog wel goed met hem was, zo bezeten was hij van het beeld. Na enkele dagen (ik kan me het nog heel goed herinneren) melde hij zich samen met zijn vrouw, in de beeldentuin. Ik moest ze teleurstellen, het beeld zat nog n de container, die de volgende week in Nederland zou aankomen. Hij moest dus nog geduld hebben, alvorens hij het beeld in het echt kon zien.

 

Na een week melde hij zich weer, de container was weliswaar in Rotterdam, en zou de volgende dag bij ons arriveren. Hij kwam weer langs, maar de kisten waren nog niet uitgepakt. Ik beloofde hem, dat hij binnen een week het beeld in het echt zou kunnen zien.
Afgelopen woensdag was het zover, hij kwam samen met zijn vrouw, zenuwachtig liep hij achter me aan naar de opslag, ik merkte dat hij erg opgewonden was. Nooit zal ik het gezicht, de reactie van hem vergeten, het was alsof hij een familielid begroete. Emotioneel en tot in tranen geroerd, het enige wat hij kon uitbrengen was, hij is nog mooier dan op de foto.

We hebben samen koffie gedronken, en toen kwamen de verhalen, nog nooit, had hij naar kunst gekeken, laat staan voor zoveel geld een beeld willen kopen. Maar nu was hij heel zeker van zijn zaak, dit beeld hoorde in hun tuin, hoorde bij hun. Het beeld is van Fanizani Akuda, titel: Forever Together, en misschien heeft hij dat gevoeld, Fanizani en zijn vrouw hebben een heel stoer, gelukkig en harmonieus leven gehad, ze waren meer dan 60 jaar getrouwd. Zo zie je maar wat kunst met je kan doen, en dat je soms zomaar gegrepen wordt door iets wat volledig mysterieus en onverklaar is.